Pelle Wessman

Things about me and the world around us

Jag läste Säpos granskning av IT-skandalen i Transportstyrelsen – så du slipper - Breakit

Bra sammanställning av Emanuel Karlsten och en bra slutsats – att det nog är faktumet att IT-säkerhet ses som lågprioriterat foliehatsnagelfareri som bara är dyrt och krångligt utan något egentligt värde.

Det finns mycket som kan gå fel i det tekniska även med rejäla skyddsbarriärer, men ofta är ju säkerhetsnivån på närmast löjeväckande nivå – galet lätta lösenord som återanvänds inom team för var och varannan tjänst.

Om det ska komma något gått ur detta säkerhetshaveriet så är det väl då just det som Emanuel pekar på – att IT-säkerhet kanske faktiskt sätts i fokus och ges det värde det förtjänar. Det är inte foliehattar – det är den uppkopplade realiteten i dagens samhälle.

Steg ett för alla: Sluta med lättmemorerade återanvända lösenord och sätt upp vettiga unika lösenord genom typ 1password. Fortsätt därefter med 2-faktorsautentisering, kryptering av datorns hårddisk, självklart lösenordsskydd på telefonen etc etc.

See mentions of this post
Have you written a response to this? Let me know the URL: